Prim-ministrul Pavel Filip a cerut luarea unor măsuri privind asigurarea protecţiei cetăţenilor pe timp de caniculă, în cadrul şedinţei operative de ieri cu reprezentanţii autorităților responsabile de intervenţii în situaţii de urgenţă.

Potrivit informaţiilor prezentate de Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, temperaturile ridicate din ultima perioadă au cauzat creşterea numărului de incendii în aer liber. Pe parcursul lunii iulie pompierii au intervenit pentru a stinge peste 750 de incendii, majoritatea fiind cauzate de imprudenţa oamenilor.

Prim-ministrul a fost informat, de asemenea, că în perioada caniculară pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 17 puncte de reabilitare. Acestea activează zilnic între orele 11.00 – 18.00 şi acordă ajutor persoanelor afectate de temperaturile ridicate. Până în prezent, aici au primit îngrijiri medicale peste 45 mii de persoane.

Totodată, pentru a preveni cazurile de deces din cauza caniculei, au fost iniţiate 5 campanii de informare privind măsurile de protecţie şi de acordare a primului ajutor.

În context, premierul a solicitat structurilor Ministerului Sănătăţii, Ministerului Afacerilor Interne şi autorităţilor publice locale să se afle în conlucrare permanentă şi să fie pregătite pentru a acorda primul ajutor persoanelor aflate în pericol.

Şeful Executivului a cerut ca în această perioadă cu temperaturi înalte o atenţie sporită să fie acordată persoanelor în etate.

În acelaşi timp, pentru prevenirea cazurilor de înec, Prim-ministrul Pavel Filip a accentuat necesitatea responsabilizării proprietarilor de iazuri şi bazine acvatice.

Premierul a evidenţiat necesitatea revizuirii programului şcolar prin introducerea unor ore speciale privind măsurile de protecţie în timpul înotului şi modul de acordare a primului ajutor în situaţii de urgenţă.