Partidul Democrat își va ține electoratul în suspans pâna la 27 august. Președintele de onoare al formațiunii, Dumitru Diacov a declarat  că membrii Consiliului Politic vor reveni din vacanța în preajma sarbatorilor naționale, iar imediat dupa Ziua Independenței va fi organizată ședință decisivă.

Totuși, spune Diacov, câteva candidaturi preliminare vor fi analizate începâd de saptamâna aceasta.

”Avem vreo 3-4 candidați, dar fiecare are plusurile și minusurile sale. Așteptam azimâine sa mai revina din vacanța câțiva membri ai Consiliului, dupa care urmeaza sa ne întâlnim în cercuri mai înguste pentru a analiza fiecare propunere. Trebuie sa punem pe hârtie avantajele și dezavanatejele fiecaruia ca sa putem veni la Consiliul Politic cu propuneri solide și argumentate”, a declarat Președintele de onoare al PD.

Întrebat daca este batuta în cuie ipoteza unui candidat de partid, excluzându-se astfel posibilitate de susținere a unui candidat comun, Dumitru Diacov ne-a raspuns: Eu nu știu …. eu sunt de parerea ca trebuie sa mergem cu propriul candidat.

Pregătirea pentru alegerile la funcţia de şef al statului vor demara oficial pe data de 31 august.

Unele voci vorbesc despre faptul ca PD-ul l-ar putea susține pe Iurie Leanca la scrutinul din 30 noiembrie. Ipoteza a fost, însa, negata de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a dat asigurari ca PD va avea propriul candidat.

Pâna acum știm cu certitudine numele a trei candidați la fotoliul de președinte: Igor Dodon, Iurie Leanca și Valeriu Ghilețchi.

Pe surse mai știm ca din partea PL, ar putea fi desemnat Mihai Ghimpu, iar în ceea ce privește PLDM, PAS și PDA, membrii formațiunii urmeaza sa aleaga între Maia Sandu și Andrei Nastase.