Decizie istorică luată de Pentagon! Astăzi a fost ridicată interdicţia privind prezenţa persoanelor transgen în armată.

Potrivit lui Ashton Carter, ministrul apărării din SUA, persoanele transgen vor putea, de acum încolo, să-şi exercite serviciul în mod deschis în armata americană şi să primească îngrijiri medicale corespunzătoare din partea sistemului de sănătate militar.

„Acesta este un lucru bun care trebuia făcut pentru poporul nostru şi armata noastră”, a declarat Carter, invocând necesitatea de „a nu lăsa bariere care nu au legătură cu calificările (profesionale)” să împiedice accesul unor buni recruţi în armată.

„Astăzi, peste o treime din 500 cele mai mari întreprinderi americane, printre care Boeing sau Ford, oferă o asigurare de sănătate care acoperă şi persoanele transgen”, a citat Carter un exemplu.

Pentagonul îşi rezervă un an înainte de a începe să recruteze persoane care au suferit operaţii pentru schimbare de sex. Însă de la 1 octombrie 2016, militarii deja angajaţi care vor necesita un tratament pentru schimbarea sexului îl vor putea obţine de la servicii ale sistemului de sănătate militar, inclusiv o eventuală intervenţie chirurgicală.

„Costurile vor fi minime pentru armată şi vor reprezenta o parte minusculă din volumul total al cheltuielilor medicale”, a precizat Carter.

Pentagonul a pregătit această decizie istorică timp de un an. Carter a afirmat că vrea să deschidă la maximum posibilităţile pentru recrutare ale armatei americane, pentru a putea atrage cele mai bune talente. El a ridicat în ianuarie ultimele restricţii în ceea ce priveşte accesul femeilor la posturi de luptă.

Conform studiilor, cel puţin 18 ţări autorizează deja persoanele transgen în armată, printre care Marea Britanie, Israelul şi Australia.