Autoritățile îi avertizează pe fermierii care se ocupă de creșterea porcinelor asupra pericolului pestei porcine africate, focare ale acestei boli care a cuprins Ucraina fiind înregistrate și în apropierea hotarului cu Republica Moldova.

În cazul apariției unor animale bolnave, fermierii trebuie să informeze autoritățile, iar animalele trebuie nimicite prin ardere, pentru că această boală să nu se răspândească. Riscul este mare și în ceea ce îi privește pe mistreții din gospodăriile silvice, unde focarele pot fi mai greu de controlat.

Un focar de pestă porcină din Ucraina se află la doar câțiva kilometri de hotarul cu Republica Moldova, în regiunea Novolimanskoie, în vecinătatea raionului Căușeni. Autoritățile îi avertizează pe deținătorii de ferme, dar și pe cei care dețin porci în gospodăriile casnice să fie vigilenți la respectarea condițiilor de igienă a animalelor.

Directorul General al ANSA, Gheorghe Gaberi, a explicat că prima măsură care va fi luată la apariția primului focar de pestă porcină este nimicirea animalelor, iar ulterior statul va trebui să le compenseze fermierilor cheltuielile pentru animalele pierdute.

Primele simptome care apar la animalele infectate sunt lipsa poftei de mâncare, febra și pete vișinii pe corp, iar decesul survine în timp de la 2 la 5 zile. Animalele nu trebuie sacrificate și consumate, a explicat directorul general adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati.

Valeriu Belotcaci este un fermier din localitatea Copceac, raionul Ștefan Vodă, care deține o fermă de 1800 de porci. Dacă acestea s-ar infecta cu pestă porcină, ar suferi pierderi de aproximativ 3 milioane de lei, dar fermierul este optimist și speră că acest lucru nu se va întâmpla.

Potrivit datelor Agenției Naționale privind Siguranța Alimentelor, în Republica Moldova ar fi un efectiv de aproximativ 700 de mii de porcine, dintre care 20 la sută sunt în ferme.

De asemenea, sunt aproximativ 2500 de mistreți în gospodăriile silvice. O comisie pentru situații excepționale urmează să se întrunească pentru a decide asupra măsurilor ce vor fi luate, în caz de apariție a focarelor de pestă porcină.