Mediul de afaceri a cerut Guvernului și Parlamentului să aprobe de urgenţă pachetul de legi privind limitarea abuzurilor asupra agenților economici. Apelul a fost lansat în cadrul Galei Oamenilor de Afaceri din Moldova, la care au participat peste 400 de oameni de afaceri, parteneri străini, dar şi conducerea Executivului, transmite publika.md.
Miercuri, proiectul elaborat de Ministerul Justiţiei urma să fie discutat la Guvern, dar a fost amânat. Totuşi, oamenii de afaceri şi reprezentanţii asociaţiilor de business, prezenţi la eveniment au subliniat că reforma propusă va dinamiza mediul antreprenoriatului şi va duce la creşterea economiei. Vor fi create noi locuri de munca și va spori venitul la bugetul de stat.
„Este un pachet de legi actual. Reforma trebuie aprobată cât mai repede. Neapărat trebuie de acţionat în aşa fel, încât legislaţia să prevadă pedepsirea escrocilor sau a hoţilor”, a precizat omul de afaceri Alexandru Bilinkis.
Iar președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, a precizat că un amplu studiu arată că mediul de afaceri se confruntă cu presiuni din partea structurilor de control.
„În luna noiembrie am făcut un studiu, împreună cu colegii de la asociaţiile de business. 511 companii au zis că sunt anumite probleme cu organele de control, anumite chestiuni care împiedică dezvoltarea afacerilor”, a precizat Sergiu Harea.
Iar președintele Asociației Investitorilor Străini, Alexander Koss, a accentuat că pentru business sunt foarte importante condiții-cadrul de activitate adecvate. ”Controlul este necesar, dar acesta trebuie să fie motivat şi nu trebuie să încurce, nici într-un caz, dezvoltării businessului. În această ordine de idei, la început am fost miraţi de iniţiativa guvernării şi a lui Vlad Plahotniuc. Nu ne-am închipuit că acest lucru este posibil”, a spus preşedintele Asociaţiei Investitorilor Străini.
Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, Vlad Plahotniuc a spus că îmbunătăţirea mediului de business este o prioritate, iar acest lucru este posibil şi datorită unei colaborări între guvernare şi mediul privat.
„Noi suntem interesaţi ca în Republica Moldova să existe o colaborare corectă, onestă şi benefică pentru ambele părţi, între guvernare şi business. Şi ea există, asta opoziţia se teme de ea, dar noi o vom promova oricum. Noi vom găsi tot timpul, neapărat, argumente, ca să convingem şi partenerii noştri de dezvoltare, care încă ezită să susţină acest proiect”, a precizat Vlad Plahotniuc.
La rândul său, prim-ministrul Pavel Filip spune că această reformă este un instrument necesar.
„Noi nu ne-am propus drept scop să-i pedepsim, numai decât, pe toţi şi, Doamne fereşte, să nu scape cineva nepedepsit. Noi ne-am pus drept scop să dezvoltăm economic Republica Moldova şi, ca oamenii de afaceri să se simtă bine, să plătească bani în buget şi, astfel, noi ne vom putea realiza un obiectiv important pentru noi – să facem investiţii sociale şi investiţii publice”, a conchis premierul Filip.
Iniţiativa de a reduce abuzurile faţă de antreprenori aparţine Partidului Democrat din Moldova. Proiectul a fost supus dezbaterilor publice. Tot pentru a reduce din presiunile asupra mediului de business, au fost reduse numărul entităţilor cu funcţii de control şi a actelor permisive.
Câteva ONG-uri, cunoscute ca fiind apropiate de unele partide de opoziție, au cerut Ministerului Justiției să nu aprobe inițiativa solicitată de mediul de afaceri, fără a prezenta, însă, argumente pertinente în acest sens.