Agenda de lucru a şedinţei de ieri a Comisiei Unificate de Control (CUC) a cuprins 14 subiecte, printre care:  examinarea şi aprobarea rapoartelor Comandamentului Militar Întrunit (CMÎ) cu privire la situaţia din Zona de Securitate (ZS), aprobarea Planului de activitate a Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii pe anul 2017, pregătirea de către CMÎ a măsurilor organizatorice în vederea celebrării celor 25 de la demararea operaţiunii de menţinere a păcii în ZS, conform prevederilor Acordului cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană din 21 iulie 1992.

Totodată, delegaţia moldovenească a solicitat  tuturor componentelor CUC, în special reprezentanţilor Tiraspolului, să contribuie la soluţionarea problemei cu care se confruntă locuitorii din satele Cocieri şi Molovata Nouă, r-nul Dubăsari, cărora nu le pot fi furnizate servicii poştale şi plata pensiilor, din cauza că reprezentanţii aşa-numitor structuri vamale transnistrene nu permit trecerea mijloacelor de transport ale Î.S. „Poşta Moldovei”, agravând astfel situaţia social-economică în localităţile menţionate. Între copreşedinţii CUC s-a convenit, ca problema dată să fie soluţionată până la următoarea şedinţă.

Ținând cont de statistica incidentelor documentate pe parcursul ultimei perioade, se atestă existenţa unor situaţii problematice în Zona de Securitate, artificial generate de reprezentanţii Tiraspolului, cum ar fi înlocuirea nelegitimă a posturilor de pacificatori cu cele ale structurilor de forţă transnistrene, tergiversarea continuă a preluării postului de pacificatori nr. 9 de pe malul stâng al Nistrului (podul „Vadul lui Vodă”) de către partea moldovenească, modificarea unor împuterniciri în activitatea comandanţilor militari etc.