Guvernul și Consiliul național electoral (CNE) din Venezuela au denunțat vineri “ingerința” SUA, care s-au declarat preocupate de anunțul CNE privind faptul că este exclusă organizarea unui referendum împotriva președintelui Nicolas Maduro în 2016, relatează AFP.

“Venezuela respinge cu fermitate aceste declarații… care constituie o ingerință inacceptabilă”, a declarat ministrul afacerilor externe Delcy Rodriguez, referindu-se la un comunicat de presă al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby.

Delcy Rodriguez, aflată în prezent la New York pentru a-l reprezenta pe președintele Maduro la Adunarea generală a ONU, a cerut guvernului american ‘respectarea’ dreptului internațional, reamintind că puterile în stat venezuelene sunt ‘autonome, independente și suverane’.

Joi seară, prin intermediul lui John Kirby, SUA s-au declarat “preocupate” de decizia CNE, acuzând “restricțiile impuse media și celelalte măsuri care fragilizează autoritatea Adunării naționale” și “îi privează pe cetățenii venezueleni de ocazia de a construi viitorul țării lor”.

La rândul său, CNE a denunțat această declarație americană pe care o percepe ca pe o “ingerință” care ar denota, potrivit instituției, “ignoranță”.

După o serie de amânări, CNE a anunțat în cele din urmă miercuri seară că referendumul privind revocarea lui Nicolas Maduro “ar putea avea loc la jumătatea primului trimestru din 2017”.

Acest calendar reprezintă un pas înapoi pentru opoziția din această țară, comentează AFP. Pentru a putea fi organizate alegeri anticipate, referendumul trebuie să aibă loc până la 10 ianuarie 2017, înainte de cel de al patrulea an al mandatului lui Nicolas Maduro, și să fie încununat de succes.

O eventuală revocare a șefului statului după această dată, conform calendarului decis de CNE, nu va duce decât la înlocuirea sa de vicepreședintele său, care face parte din același partid, până la finalul mandatului său, în 2019.

În jur de 80% dintre venezueleni cer o schimbare a guvernului, potrivit institutului Datanalisis, iar analiștii avertizează în privința riscului unei explozii sociale în condițiile în care țara se află într-o situație economică foarte precară.