Timp de zece zile, angajații Poliției de Frontieră au întreprins mai multe acțiuni în cadrul operațiunii „GEMINI – 2016”. Scopul operațiunii este combaterea criminalității transfrontaliere pe mai multe paliere de activitate: traficul de ființe umane și migrația ilegală, contrabanda și traficul ilicit de bunuri, traficul ilicit de mijloace de transport înregistrate în străinătate, circulația ilegală a substanțelor narcotice, psihotrope, analoagelor și precursorilor acestora, precum și alte activități ilegale ce se desfășoară la frontiera de stat, transmite 24h.MD.

În rezultatul măsurilor întreprinse, polițiștii de frontieră au notificat 47 de cazuri cu documentarea a 99 de persoane. Astfel, rezultatele operațiunii se prezintă:
 traficul ilicit de țigări – trei cazuri, reținute 64600 de țigarete;
 transportarea ilegală a munițiilor – două cazuri, ridicate patru cartușe cal. 9 mm;
 nedeclararea mijloacelor bănești – un caz, reținute 19300 dolari SUA;
 falsificarea documentelor – opt cazuri, dintre care: șapte falsificări în actele de însoțire a mijloacelor de transport și o falsificare a pașaportului;
 consemn INTERPOL – o persoană;
 încălcarea regulilor de ședere în Republica Moldova – depistate șapte persoane străine;
 reutilarea neautorizată a mijloacelor de transport – două cazuri cu găsirea două autovehicule;

De asemenea, pentru nerespectarea condițiilor de intrare pe teritoriul R. Moldova, 74 de persoane străine au primit refuzul intrării în RM.

Operațiunea comună ,,GEMINI – 2016”, organizată sub egida Centrului de la Geneva pentru Controlul Democratic al Forțelor Armate (DCAF), s-a desfășurat la nivelul frontierelor Republicii Moldova și Regiunii Balcanilor de Vest (Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Muntenegru și Serbia), în perioada 27 iunie – 06 iulie 2016.