Ministrul Mediului a desconspirat o schemă ilegală prin care unii funcționari emit documente fără să-și scrie numele sau să semneze, aplicând numai ștampila instituției în care activează. Valeriu Munteanu susține că a sesizat procurorii după ce un agent economic intenționeză să construiască într-o pădure din apropierea capitalei o zonă rezidențială, asta chiar dacă, începând cu anul viitor, arenda fondului forestier în Republica Moldova este interzisă.

„În mod normal, trebuie să fie indicate clar: numele și prenumele celui care „coordonează-avizează” lucrările, semnătura, data și ștampila, iar în acest document la toate instituțiile avem doar… ștampila. Este pentru prima data când văd așa ceva! Am încercat să verific cine de la Agenția “Moldsilva”, Inspectoratul Ecologic de Stat și respectiv Agenția Ecologică Chișinău a „blagoslovit” lucrarea cu pricina și nu am putut nici afla, nici stabili, pentru că lipsesc datele care ne-ar ajuta în acest sens (numele, data), iar acest lucru s-a făcut, indubitabil, de o asemenea manieră, pentru a ascunde identitatea celor care contribuie la distrugerea pădurii”, a scris ministrul.

Potrivit șefului de la Mediu, unul dintre arendași intenționează să edifice în preajma Chișinăului, pe o suprafață de 40 de ha (în baza unui contract vechi din 2008 și valabil încă 40 de ani), un adevărat „orășel verde”, cu zeci de case, restaurante, terase, parcări, rețele inginerești subterane, un soi de „Poienița veselă” la scară mult mai mare și cu intervenții în ecosistemele existente mult mai grave.

„După un adevărat periplu instituțional, după mai mulți ani de coordonări de tot tipul, acum documentele au ajuns și la Ministerul Mediului al Republicii Moldova, care, i-a comunicat arendașului că între timp Legea a fost schimbată și acum pădurea statului (implicit, a fiecărui cetățean) este mult mai protejată de astfel de interferențe, respectiv „opera” propusă nu va putea fi realizată în pădurea statului”, a anunțat Valeriu Munteanu.