O echipă de nursing din Carolina de Nord, SUA, se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Asistenți medicali practicieni și profesori universitari din domeniu vor contribui la dezvoltarea curriculei și programelor educaționale în nursing pentru colegiile de medicină și USMF „Nicolae Testemițanu”.

Ieri, 16 mai, membrii echipei au participat la o ședință cu reprezentanții Ministerului Sănătății.

În cadrul întâlnirii, secretarul de stat al Ministerului, Nicolae Jelamschi a specificat că dezvoltarea continuă a capacităților și instruirea eficientă a personalului medical este o prerogativă pentru Ministerul Sănătății.

”Recent a fost adoptată Strategia de Dezvoltare a Resurselor Umane din Sistemul Sănătății pentru anii 2016-2025. Un aspect foarte important al acestui document este formarea, instruirea și educația personalului medical. Ne propunem să modernizăm programele educaționale, iar orice ajutor și contribuție în acest sens vor fi binevenite”, a declarat Nicolae Jelamschi, secretarul de stat al Ministerului Sănătății.

În cadrul acestei vizite de opt zile, specialiștii în domeniul asistenței medicale din Carolina de Nord au participat atât la un seminar de instruire în oncologie, geriatrie, cât și la o conferință dedicată Zilei Internaționale a Nurselor.

De asemenea, membrii grupului vor vizita unele instituții medicale, printre care: Institutul Oncologic, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Spitalul Clinic Municipal nr. 4 și Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „V. Ignatenco”.

Asistentele medicale și profesorii universitari din Carolina de Nord se află în Republica Moldova în contextul unui Parteneriat de colaborare între cele două state.

Anterior, o echipă de nursing din Republica Moldova a efectuat o vizită de lucru în Carolina de Nord. Specialștii noștri au vizitat mai multe instituții de învățământ medical și spitale  de profil oncologic, geriatric și  hospisuri.

Datele Centrului Național de Management în Sănătate arată că în anul 2015 în Republica Moldova activau 21 527 de asistenți medicali.

Săptămâna trecută, cu ocazia Zilei Internaţionale a Nurselor, Organizația Mondială a Sănătății a prezentat un raport, prin care îndeamnă asistenții medicali să se implice activ în reforma politicii sectorului de sănătate.