Acuzații grave au fost lansate în adresa secretarului general al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Chiril Moțpan. O femeie din satul Seliște, raionul Nisporeni, susține că în perioada în care acesta activa la Ministerul Afacerilor Interne ar fi încercat să preia ilegal afacerea din domeniul croitoriei pe care o deținea. Mai mult, când planul nu i-a reușit, Moțpan a dat-o pe femeie în judecată pentru datorii de circa un milion de lei, apărute peste noapte. Dezvăluirile au fost făcute într-un articol publicat de Ziarul Timpul.

Colonel Chiril Motpan (2000s). Head of the press service of the Ministry of Internal Affairs of Moldova. "Chiril Motpan" Motpan

Colonel Chiril Motpan (2000s). Head of the press service of the Ministry of Internal Affairs of Moldova. „Chiril Motpan” Motpan

Din cele relatate de păgubita Maria Moțpan, totul a început în 2005 când Chiril Moțpan, funcționar în cadrul MAI, s-a interesat de afacerea ei. Acesta s-a autoinvitat acasă la Maria Moțpan spunând că îi este o rudă îndepărtată. În scurt timp el a început să se implice tot mai mult în modul cum trebuie gestionată afacerea și și-a expus dorința să devină partener.

Potrivit Ziarului Timpul, Chiril Moțpan venea din ce în ce mai des în ospeție, vizita întreprinderea și promitea că-i va ajuta să găsească eventuali parteneri, cu care să colaboreze, însă de facto nu i-ar fi ajutat cu nimic.

„Noi ne consideram rude, deci, îi povesteam despre toate reușitele și problemele noastre, inclusiv din întreprindere. Așa că el, într-un anumit moment, a început să ne propună să-l acceptăm ca partener de afaceri. Ne spunea, că soția lui cunoaște engleza, că el are relații importante și că împreună afacerea va fi și mai prosperă. Dar eu nu voiam să-l primesc, deoarece, de foarte multe ori, spunea că suntem țărani plouați, că nu știm cum să gestionăm întreprinderea și că ar trebui să-l ascultăm pe el”, explică femeia.

După aceste întâmplări, insistențele lui Chiril Moțpan de a se alătura afacerii continuă. Acesta încearcă să o convingă pe Maria Moțpan prin intermediul soțului său Ion. Aceasta povestește că actualul vicepreședinte al PPDA era cât pe ce să-i distrugă familia, întrucât îl invita constant pe soțul său la vilă „unde avea și saună și unde aducea fete”. Văzând că insistențele continuă femeia a hotărât să pună capăt legăturii cu Chiril Moțpan și i-a zis să-i lase în pace. Însă odată cu această solicitare, Maria Moțpan s-a pomenit cu o chemare în judecată pentru datorii de circa 1 milion de lei, iar soțul său a fost condamnat la 10 ani pentru escrocherie.

„Maria Moțpan susține că n-a împrumutat niciodată măcar un leu de la Chiril Moțpan, iar contractul de împrumut respectiv este fals, întrucât nu are pe el ștampila întreprinderii, iar semnătura nu i-ar aparține ei. Pentru a demonstra acest lucru, în 2009, femeia a atacat hotărârea primei instanțe la Curtea de Apel. Dar între timp s-a îmbolnăvit, iar tratamentul a fost foarte costisitor și nu i-ar fi ajuns bani pentru a achita taxa de stat și, din acest motiv, procesul a fost încetat.

Mai mult, în anul curent, soțul Mariei, Ion Moțpan, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Femeia crede că bărbatul este nevinovat și afirmă că acesta a ajuns după gratii cu participarea lui Chiril Moțpan. Ea își motivează afirmațiile prin faptul, că procesul a fost examinat de același judecător, Mihai Ulinici, care, acum un deceniu, ar fi decis că ea îi este datoare lui Chiril Moțpan. Și acest lucru, atenționează ea, a avut loc chiar dacă prima sentință a fost emisă de Judecătoria Nisporeni, iar cealaltă – de Judecătoria Ungheni”, notează Ziarul Timpul.