Președintele Academiei de Științe din Moldova (AȘM), Gheorghe Duca, este învinuit de colegul său de breaslă, Ilie Donică, de fraudarea banilor publici prin veniturile salariale dubioase, pe care le-a obținut împreună cu soția sa, Maria Duca, scrie 24h.MD.

Astfel, în cadrul unei conferințe de presă, Ilie Donică a prezentat mai multe materiale care, după părerea lui, sunt dovezi de fraudare a banilor publici de către familia Duca.

Potrivit acestuia, Gherghe Duca primește un salariu din bugetul statului de 4 ori mai mare decât cel care, de fapt, i s-ar cuveni.

Conform datelor făcute publice în cadrul conferinței, Gheorghe Duca, pe parcursul anului 2014, a primit un salariu lunar de 15,5 mii de lei ca președinte al Academiei, pentru opt ore de lucru; a mai primit un salariu de 6,2 mii de lei din activitatea didactică în cadrul Universității de Stat, la fel pentru opt ore de muncă, și a mai obținut salariul de peste 10 mii de lei din activitatea științifică la Institutul de Chimie, subordonat AȘM.

„Reiese că Gheorghe Duca lucrează 24/24 sau nonstop. Straniu este că programul de lucru în toate cele trei locuri de muncă este în intervalul dintre orele 8.00 și 17.00”, a menționat Ilie Donica.

Mai mult, sursa citată a precizat faptul că, în conformitate cu legea, Gheorghe Duca are dreptul la jumătate de salariu tarifar, obținut din cumularea funcției de bază prin activitatea științifică sau didactică.

Soția academicianului, Maria Duca, este și ea învinuită în acest caz. Potrivit lui Donică, aceasta activează în funcție de rector al Universității Academiei de Științe, unde între ea și soțul său apare un conflict de interes. Venitul salarial pe parcursul anului 2014 este de 400 de mii de lei, inclusiv din activitatea prin cumul desfășurată în cadrul Universității AȘM, pe care o conduce, și la Institutul de Studii Enciclopedice din cadrul AȘM.

De menționat este că, pe 15 iunie curent, Ilie Donică a depus câteva sesizări pe marginea acestui caz la Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova.