La sfîrșitul săptămînii trecute, a fost realizată o acțiune de ajutor SMURD, monitorizată de către Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale. Un echipaj terestru SMURD din cadrul Direcției Situații Excepționale Cahul a efectuat o misiune transfrontalieră de transport asistat a unei paciente în stare gravă, dar și soțului acesteia.

Potrivit informațiilor operative, cei doi soți, se întorceau din vacanță, pe drum fiind implicați într-un accident rutier, produs pe traseul Brăila-Galați. În mașină, se aflau și doi minori, iar în urma impactului, doar femeia, de 32 de ani a avut nevoie de ajutor și îngrijiri medicale. Respectiv, a fost internată în Spitalul de Urgență din Brăila cu traumatism cranio-cerebral, fracturi ale oaselor în regiunea bazinului și ficatului, unde a suferit intervenții chirurgicale.

Ulterior, la solicitarea familiei și potrivit unei proceduri, echipa terestră SMURD Cahul a preluat pacienta în stare post-operatorie satisfăcătoare, transportînd-o la Chișinău. Pe parcursul drumului, pacienta a fost asistată de către echipa de specialiști SMURD, fiind apoi predată Institutului de Urgență din Chișinău pentru îngrijiri medicale ulterioare. Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a realizat și monitorizat astfel de acțiuni de ajutor și transport asistat SMURD și în alte cazuri, în care cetățenii Republicii Moldova erau victime ale unor situații excepționale în afara țării. Toți aveau nevoie de astfel de transport asistat medical, ajungînd în siguranță, în spitalele din țară.

Astfel de acțiuni sînt deja realizate de către Serviciul Situații Excepționale pe parcursul a doi ani, cazuri similare fiind înregistrate și cu alți pacienți, cetățeni ai Republicii Moldova, asistați medical și aduși din Rusia, Ucraina, dar și România.