Legea privind liberalizarea capitalului care a stârnit disucții aprinse, atât în presă, cât și în societatea civilă, nu va fi votată până Parlamentul nu primește un aviz pozitiv în acest sens din partea partenerilor de dezvoltare a Moldovei, inclusiv FMI, Banca Mondială și structurile europene. Asigurări în acest sens au fost date de speakerul Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă. Acesta a adăugat că Legea va prevedea ca cei care ar vrea să profite de ea și să comită fraude nu vor putea scăpa de răspundere.

„Nu este un secret pentru nimeni că în Republica Moldova peste 30% din produsul intern brut e economia tenebră. Şi liberalizarea capitalului este unul dintre instrumente. Experienţa internaţională a multor state arată că este unul dintre cele mai eficiente instrumente prin care reuşeşti să aduci ceea ce e în tenebru în economia albă. S-au ridicat anumite semne de întrebare şi speculaţii ce ţin dacă această lege, eventual, ar ierta sau ar ajuta pe cei care au fost implicaţi în fraude bancare şi nu doar. O mai menţionez şi astăzi, aşa cum am făcut-o şi în plenul Parlamentului, că legea cu fir roşu va urmări în aşa fel, încât să fie clar specificat, inclusiv prin legislaţie subsidiară, că toţi cei care sunt parte la fraude, indiferent că e fraudă bancară, activitate economică infracţională, spălare de bani, finanţarea terorismului, nu vor avea niciun fel de excepţie şi nu se va aplica legea lor, pentru a-i declina de răspundere”, a declarat speakerul Candu.

Acesta a ținut să precizeze că, în pofida tuturor controverselor apărute în presă, legea nu va fi votată până Parlamentul nu va primi un aviz pozitiv din partea partenerilor de dezvoltare a Moldovei. „Şi în a doua lectură nu va fi votată, până nu va exista o expertiză completă şi pozitivă din partea Fondului Monetar Internaţional, Banca Mondială, structurile europene”, a adăugat Andrian Candu.