Guvernul R. Moldova a inițiat negocieri, la inițiativa premierului Pavel Filip, cu Guvernul României pentru excluderea tarifelor de roaming la convorbirile de telefonie mobilă între ambele state. Deocamdată, s-a reușit renunțarea la tarife doar pentru ziua de 1 decembrie, atunci când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

Surse apropiate procesului de negocieri au dezvăluit pentru Ziarul NAȚIONAL că fostul premier al României, actual șef al Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM), Sorin Grindeanu, ar fi oficialul care s-ar opune excluderii tarifelor la roaming între R. Moldova și România.

Sursele noastre spun că Sorin Grindeanu își argumentează reticența prin faptul că unii operatori de telefonie mobilă de pe piața românească nu ar avea beneficii de la excluderea taxelor de roaming.

În primul rând, ar fi vorba de compania „Vodafone”, care exercită principalele acțiuni de lobby pentru a nu se renunța, deocamdată, la taxele de roaming.

Referitor la poziția autorităților moldovenești și a operatorilor de pe piața moldovenească, sursa citată spune că Guvernul de la Chișinău se pronunță în totalitate pentru excluderea taxelor.

De asemenea, aceleași surse au precizat că nu este vorba de niciun fel de acțiuni de rezistență din partea operatorilor moldoveni, iar unele zvonuri potrivit cărora operatorul național, „Moldtelecom”, s-ar opune nu sunt adevărate și au fost lansate special în public de către „o parte interesată”.
De menționat că, pe parcursul zilei de 1 decembrie curent, în contextul marcării Centenarului Marii Uniri, cetățenii R. Moldova și ai României vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming. O declarație comună în acest sens a fost semnată după ședința comună a guvernelor de la București și Chișinău.

„Este un prim pas simbolic. Ne dorim un spațiu comun de comunicare. Ne dorim ca cetățenii noștri nici să nu simtă că au trecut dintr-o țară în alta, să poată vorbi la telefon fără să achite tarife de roaming”, a menționat atunci premierul Pavel Filip.

Actualmente, Guvernul de la Chișinău negociază și cu țările GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Moldova), dar și din cadrul Parteneriatului Estic, pentru excluderea tarifelor de roaming.

sursa:ziarulnational.md