Reprezentanţii Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) organizează o campanie de instruire și informare amplă a tuturor participanților la procesul electoral. Aceasta va dura patru luni, până la desfăşurarea scrutinului prezidenţial din 30 octombrie, scrie 24h.MD.

„Ca urmare a ultimelor modificări operate la Codul electoral, privind alegerea șefului statului prin vot direct de către cetățeni, este nevoie ca toți actorii implicați în acest proces să cunoască noile prevederi legislative”, a declarat directoarea CICDE, Natalia Iuraș.

Primii care au participat la un seminar de instruire au fost reprezentanții instituțiilor mass-media.

„Seminarul a fost organizat pentru jurnaliști, cu scopul de a-i pregăti pentru alegerile prezidențiale. În ultimii 20 de ani cetățenii nu au fost implicați direct în alegerea președintelui, de aceea, pentru toți este un exercițiu nou. Este nevoie ca jurnaliștii să cunoască aceste aspecte și să difuzeze informații veridice. Astfel de instruiri se vor face pentru toți participanții la procesul electoral, începând cu membrii birourilor electorale, ai consiliilor electorale de circumscripție, cu observatorii, cu reprezentanții partidelor politice și continuând cu simplii cetățeni”, a mai spus Natalia Iuraș.

Amintim că la ultimele alegeri locale, care au avut loc anul trecut, CICDE a instruit circa 20 de mii de persoane care au fost implicate în procesul electoral.