Astăzi, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, s-a prezentat în fața Procuraturii Anticorupție în legătură cu declarațiile pe care le-a făcut în cadrul unei emisiuni TV, precum că, oligarhul Vlad Plahotniuc i-ar fi propus 1,5 milioane de dolari pentru a părăsi țara pentru următoarele trei luni.

Primarul de Bălți, însă, a refuzat să ofere declarații în fața procurorilor, motivând că s-a prezentat la CNA din stimă pentru jurnaliști și că procurorii l-au invitat la o convorbire și nu pentru a investiga cauza.

„M-au invitat să vin luni pentru audieri. Dar procurorul general este un reprezentant al lui Plahotniuc în procuratura moldovenească. Sunt gata să invit și un specialist internațional și la un detector de minciuni să fac aceste declarații. Procurorii pot să preia convorbirile telefonice și să vadă că Usatîi l-a sunat pe Plahotniuc și pe 10 iunie a fost la GBC. Ei vor doar să arate că s-au autosesizat, asta e o bătaie de joc. Eu am unele probe, dar ei m-au chemat doar la convorbire. Nu intru la procuror”, a declarat primarul de Bălți.

De asemenea, potrivit avocatei Ana Ursu, a fost recomandarea avocaților ca Renato Usatîi să nu intre la procurori deoarece în primul rând în citație nu i s-a atribuit niciun statut.

„Este o sfidare a procedurii legale în investigarea unei infracțiuni. Organul de urmărire penală în cazul în care depistează  o bănuială trebuie să se autosesizeze și să pornească o procedură penală. Usatîii a spus la emisiune cel puțin două ipoteze care ar servi motiv pentru pornirea unei cauze penale. Una de mituire și amenințarea cu răfuiala fizică, când Plahotniuc i-a spus lui Usatîi că îl va distruge și pe el și pe Nastase”, a explicat avocata Ana Ursu.