Serviciul Vamal a introdus „Coridorul Verde” la patru posturi vamale: Sculeni, Leuşeni, Giurgiuleşti şi Tudora. Astfel, începând de astăzi, cetăţenii care traversează frontiera vor beneficia de simplificările prevăzute de introducerea Coridorului Verde. Anunţul a fost făcut de către Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, în cadrul evenimentului de inaugurare a sistemului de două coridoare, desfăşurat la Sculeni.

La eveniment au participat premierul Pavel Filip, precum şi responsabili din cadrul Direcţiei Vamale Regionale Iaşi din România.

24h precizează că sistemul de două coridoare este utilizat pentru a accelera traficul de mărfuri şi călători, precum şi pentru a optimiza controlul vamal în baza principiului selectivităţii şi analizei de risc. Prin urmare, cetăţenii care nu deţin bunuri ce necesită a fi declarate pot opta pentru Coridorul Verde, în timp ce Coridorul Roşu este destinat persoanelor care transportă mărfuri care presupun achitarea taxelor vamale aferente.

Implementarea acestei măsuri a fost determinată de sporirea semnificativă a fluxului de călători odată cu liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, precum şi după introducerea amendamentelor care permit traversarea frontierei R. Moldova de către cetăţenii UE inclusiv în baza cărţilor de identitate ordinare.

Prezent la eveniment, Premierul Pavel Filip a declarat că „Coridorul Verde” este un pas înainte către un Serviciu Vamal mai aproape de nevoile cetățenilor.

„Unele măsuri necesită fonduri și introducerea acestora durează mai mult. Alte măsuri necesită doar bunăvoință și bună organizare, iar pe acestea suntem obligați să le introducem cât mai repede. Azi Serviciul Vamal introduce Coridorul Verde la patru posturi de frontieră. E un pas înainte către un Serviciu Vamal mai aproape de nevoile cetățenilor,  motiv pentru care vreau să îi felicit pe Şeful Vămii şi echipa sa pentru această realizare”, a spus premierul.

La rândul său, Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie, a afirmat că prin măsurile întreprinse, vor asigura fluidizarea traficului de mărfuri şi călători, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în vamă, menţinând, totodată, rigorile de control aferente procesului de vămuire.