Pungile din plastic ar putea fi interzise. Asta după ce, în luna martie a acestui an, un grup de liberali, printre care Mihai Ghimpu, Alina Zotea și Iurie Dârda, au propus spre examinare în Parlamentul Republicii Moldova un proiect de lege prin care interzice comercializarea pungilor din plastic, comunică 24h.MD.

Astfel, în ședința de astăzi a Executivului, inițiativa liberalilor va fi supusă votului și avizată pozitiv, însă cu unele modificări.

În pofida faptului că semnatarii au cerut ca, după adoptarea legii, actele guvernamentale să fie schimbate timp de 2 luni, Guvernul susține că are nevoie de jumătate de an pentru a aduce în concordanță toate documentele aferente.

Executivul a mai cerut și aplicarea graduală a legii, din anul 2018, „întrucât pentru trecerea la utilizarea pungilor din alte materiale va fi necesară trecerea la alte tehnologii de fabricare, încheierea unor noi contracte de furnizare a materiilor prime și utilajelor”.

Grupul deputaților propune ca utilizarea sau vânzarea pungilor să fie sancționată cu o amendă de la 100 la 150 de unități convenționale pentru persoane fizice și 100-200 u.c. sau amendă în mărimea valorii produsului, nu mai mică de 200 u.c.