Atacul cu mașină-capcană comis în centrul Istanbulului și soldat cu 11 morți a fost revendicat de gruparea Șoimii Libertății Kurdistanului (TAK), o grupare radicală apropiată rebelilor din cadrul PKK. Totodată, organizația a avertizat, într-un comunicat, că Turcia nu mai este o destinație sigură pentru turiștii străini, relatează Reuters, scrie libertatea.ro.

Poliţia din Istanbul a arestat patru suspecţi în cadrul anchetei cu privire la atacul cu maşină-capcană în care 11 persoane au fost ucise și 36 au fost rănite. TAK susține că atentatul a fost unul sinucigaș. Anterior, presa turcă a relatat că bomba a fost controlată de la distanță. Bomba a explodat la o oră de vârf, în momentul în care trecea un autobuz cu polițiști antirevoltă. Zona în care a fost comis atacul se află în apropiere de Marele Bazar, o importantă atracţie turistică, şi de Universitatea din Istanbul, unde examenele au fost amânate.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a atribuit atacul Partidului Muncitorilor din Kurdistan. Atentatul a fost revendicat acum de Șoimii Libertății Kurdistanului, o grupare radicală apropiată rebelilor din cadrul PKK.

Totodată, TAK a revendicat anterior atacul cu mașină-capcană comis pe 13 mai la Ankara, soldat cu 35 de morți. Organizația susținea atunci că acțiunea este o ripostă faţă de operaţiunile militare efectuate de armata şi poliţia turce în mai multe oraşe din sud-estul cu populaţie majoritar kurdă al Turciei. TAK a reveneidcat şi atacul sinucigaş de la 17 februarie care a vizat autocare ce transportau militari, soldat cu 29 de morţi.

Conflictul kurd a fost relansat vara trecută după mai bine de doi ani de armistiţiu, iar acum au loc confruntări sângeroase în numeroase oraşe din Anatolia.

Turcia se află de mai multe luni în stare de alertă maximă, din cauza unei serii de atacuri atribuite Statului islamic sau legate de reluarea conflictului kurd.