Începând de săptămâna viitoare, autoritățile vor inspecta toate șantierele din capitală. Asta după ce miercuri, pe bulevardul Moscovei, s-a surpat o construcție, afectând și clădirea băncii din imediata apropiere, informează 24h.MD.

Procuratura Generală a deschis un dosar penal în cazul respectiv, iar la locul incidentului au mers reprezentanți ai Primăriei și ai Inspecției de Stat în Construcții, care au analizat situația. Din imaginile prezentate de Serviciul Situații Excepționale se văd geamuri deteriorate, precum și pardoseala fisurată din interior.

Potrivit reprezentanților băncii, o comisie specială a desfășurat, ieri, o expertiză și a stabilit că rezistenţa clădirii nu este afectată. Astfel, în curând, banca își va relua activitatea.

Viceprimarul de Chișinău, Nistor Grozavu, pune la îndoială calitatea construcției care a început în vecinătatea băncii. Mai mult decât atât, el susține că proiectantul nu avea experiența necesară pentru asemenea lucrări.

„Construcțiile care au fost folosite pentru acest zid nu au fost nici de calitate, nici de parametrii necesari pentru asemenea construcții. La faza de executare garantat că sunt anumite încălcări. Pentru a primi dreptul de semnătură sau atestare profesională, proiectanții trebuie să aibă o experiență de cel puțin șapte ani în domeniul respectiv”, a spus viceprimarul capitalei.

De cealaltă parte, șeful adjunct al Inspecției de Stat în Construcții, Veaceslav Potop, spune că proiectantul are toate actele în regulă. Totodată, instituția a cerut să fie întreprinse măsuri pentru a nu fi afectate construcțiile din preajmă.

„Când am examinat documentaţia de proiect s-a văzut că este proiectant atestat, cel puţin cu acte în regulă. Dar care sunt cauzele, rămâne deja să examinăm. Nu putem să spunem nici că e vina proiectantului, nici că e vina antreprenorului care execută lucrările de construcţie”, a spus Veaceslav Potop.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a anunțat că va crea o comisie care va analiza ce s-a întâmplat pe acest șantier. Dacă vor fi depistate abateri, proiectantul, dirigintele de șantier și alte persoane responsabile vor rămâne fără licențe.

Menționăm că autoritățile au mai anunțat că, de săptămâna viitoare, vor fi inspectate toate șantierele din Chișinău.