Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va acorda suport pentru finalizarea cât mai grabnică a reabilitării drumului Comrat-Ciumai din Găgăuzia, transmite 24h.MD.

Anunțul a fost făcut în cadrul întrevederii cu başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, de către noul şef al reprezentanţei BERD în Moldova, Dmitrii Gvindadze, care a întreprins o vizită de documentare în autonomia găgăuză.

Potrivit comunicatului Serviciului de presă al başcanului, în timpul întâlnirii şefului reprezentanţei BERD şi conducătoarei autonomiei a fost examinat un spectru larg de probleme şi analizate detaliat proiecte curente din regiune, realizate cu suportul organizaţiei financiare internaţionale.

Interlocutorii au acordat atenţie susţinută problemei reabilitării tergiversate a segmentului de sud al traseului auto naţional M3 (Comrat-Ciumai).

Şefa autonomiei a remarcat că, din cauza neglijenței contractantului, nu numai că se amână termenele finalizării lucrărilor, dar şi se produc sistematic accidente rutiere cu consecinţe grave. S-au depistat cazuri de devieri de la documentaţia de proiect şi deviz, din care motiv, după reconstrucţia carosabilului, gospodăriile individuale s-au pomenit într-o zonă inundabilă.

„Astăzi voi circula personal pe acest drum şi voi lua cunoştinţă de fiecare tronson problematic. Vreau să vă dau asigurări că vom depune toate eforturile ca proiectul să fie finalizat cât se poate de repede”, a promis şeful reprezentanţei BERD în Moldova.

Başcanul a abordat şi problema privind accesul comunităţii de afaceri a Găgăuziei la programele financiare ale BERD. Interlocutorul a informat-o pe conducătoarea autonomiei că la data de astăzi Banca Europeană alocă granturi de pînă la 10 mii de euro pentru businessul mic. Companiile care şi-au demonstrat rentabilitatea pot conta pe împrumuturi pentru promovarea producţiei proprii pe pieţele externe.