Este dreptul suvearan al fiecărui stat să decidă în privința sistemului electoral pe care îl alege, toate sistemele fiind bune, afirmă președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio într-un interviu pentru Front News International. Referindu-se la proiectul privind sistemul mixt transmis spre expertizare de Parlament, el menționează că este mai bun decât cel elaborat în 2013.

„În primul rând, trebuie să spunem că alegerea unui sistem electoral este o alegere suverană. Fiecare țară își poate alege propriul sistem electoral: proporțional, mixt, majoritar etc. Și toate sistemele ar putea fi bune”, a declarat oficialul. El a menționat unele îmbunătățiri ale proiectului: „am identificat și unele îmbunătățiri – dacă vor introduce sistemul pentru a îmbunătăți procesul electoral general”.

Comisia de la Veneția a aprobat la finele săptămânii trecute avizul pentru proiectul de modificare a sistemului electoral. Comisia nu recomandă modificarea sistemului electoral, dar, în aceleași timp, accentuează că este dreptul suveran al statului să decidă în această privință. De asemenea, liderii principalului partid de la guvernare – Partidul Democrat, aflați în vizită la Bruxelles au comunicat că la examinarea proeictului în lectură finală se va ține cont de recomndările Comisiei, pentru a-l îmbunătăți.

Comisia de la Veneţia a formulat un set de recomandări tehnico-juridice pentru schimbarea sistemului electoral, iar autorităţile de la Chişinău au asigurat că şi-au luat angajamentul să le implementeze în totalitate. Speakerul a dat asigurări că recomandările date de Comisie vor fi luat ca bază. „Sunt câteva elemente importante remarcate de Comisie la care se va lucra pentru a îmbunătăţi proiectul de lege. Acesta va fi supus în continuare dezbaterilor publice, iar toate recomandările tehnico-juridice Comisiei de la Veneţia vor fi implementate”, a menționat președintele Parlamentului Andrian Candu.