Ambasada Turciei în Republica Moldova a inaugurat joi, 25 august, în faţa sediului său din Chişinău bustul fondatorul națiunii turce, Mustafa Kemal Ataturk

În alocuţiunea sa Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Turcia la Chişinău, Mehmet Selim Kartal,  a menţionat că Mustafa Kemal Ataturk a fost un mare reformator – el a introdus un nou alfabet turcesc cu grafia latină, care a condus la reducerea analfabetismului, a  susţinut şi implementat recunoaşterea drepturilor egale pentru femei şi bărbaţi, transmite Moldpres.Potrivit diplomatului, marele ideal al lui Ataturk a fost de a ridica naţiunea turcă la cel mai înalt standard de civilizaţie şi prosperitate.

„Ataturk a fost un mare susţinător al ideii de a avea o minte liberă, o conştiinţă liberă şi o educaţie liberă.  El nu a lăsat drept moştenire spirituală dogme rigide şi directive purificate. Moştenirea lui spirituală este doar ştiinţa şi raţiunea. Datorită realizărilor sale măreţe, Ataturk a fost comemorat nu doar în Turcia, ci în întreaga lume. Sînt străzi, parcuri care poartă numele său, de la Noua Zeelandă pînă în Italia, iar Chişinăul nu putea fi o excepţie în acest sens”, a subliniat Mehmet Selim Kartal.

Apariţia  recentă în palmaresul cultural al R. Moldova a două monumente importante – al lui Papa Ioan Paul al II-lea şi al lui Mustafa Kemal Ataturk, a constatat ministrul Culturii, demonstrează  deschiderea poporului nostru către marile valori umane universale,  care ne vor servi întotdeauna drept modele.

Mustafa Kemal Atatürk s-a născut în 1881 în Salonic, Imperiul Otoman, astăzi în Grecia. Pe 29 octombrie 1923 a fost fondată Republica Turcia şi el a devenit primul președinte al țării. S-a stins din viaţă la 10 noiembrie 1938.