Cea mai mare salină din Moldova s-a deschis la Cahul. Aceasta are o suprafaţă de 120 de metri pătraţi şi o capacitate de 100 de persoane, transmite publika.md.

Medicii spun că procedurile de acolo vor fi benefice, în special pentru cei care suferă de boli respiratorii, dar şi de alergii. Aerul sărat este şi o bună metodă de prevenire a răcelii. Salina a fost deschisă pe teritoriul sanatoriului “Nufărul Alb” din oraşul Cahul. Deşi pacienţii vor putea beneficia de serviciile acesteia abia peste două săptămâni, pentru proceduri s-au înscris deja aproape 700 de persoane.

“În ultimul timp avem foarte mulţi pacienţi cu boli respiratorii. Se întâmplă din cauza substanţelor chimice din produse pe care le folosim, erbicitele din agricultură”, a declarat Vasile Scutelnic, medic şef la sanatoriul “Nufărul Alb”.

Localnicii şi oaspeţii oraşului consideră că mina de sare îi va ajuta să-și rezolve mai multe probleme de sănătate:

“O idee fantastică de a deschide această salină. Pentru că acest sanatoriu ‘Nufărul Alb’ este foarte vestit prin apele sale unicale, ape sulfuroase care ne tratează şi ne face să ne simţim bine”.

“Este ceva nou care este pentru beneficiu pacienţilor şi celor care vin aici la tratament. Foarte mulţi oameni vor începe să vină aici nu numai în timpul de vară, dar în special cei bolnavi de bolile de plămâni, de bronşită”.

Deschiderea salinei a fost finanţată de Confederația Naţională a Sindicatelor.

“Deschidem o salină cu săruri de la o adâncime de o sută de metri de la Târgul-Ocna, în sanatoriul ‘Nufărul Alb’. Un million şapte sute de mii noi am investit în salina data. A fost făcută conform proiectului, au fost respectate toate normele igienice”, a precizat preşedintele Confederaţiei Sindicatelor, Oleg Budza.

La eveniment a participat şi un parlamentar.

“Cu siguranţa, vom atrage mai mulţi pacienţi, care au nevoie de astfel de tratament. Noi cunoaştem că o bună parte de cetăţenii Republicii Moldova merg în peşterile din România cu scopul de a beneficia de aceste servicii”, a punctat deputatul Elena Bacalu.

O şedinţă de o oră în salină costă 30 de lei, de două ore – 50 de lei, iar pentru procedurile de trei ore va trebui să plătim 70 de lei. Copiii cu vârsta de până la 14 ani vor beneficia de reducere de 50 la sută. Tratamentele în mina de sare nu sunt recomandate pentru cei care suferă de tuberculoză, maladii renale şi de boli respiratorii acute.