Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a acumulat, în primele sapte luni ale anului curent, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) venituri de aproape 2 miliarde 958 de milioane de lei, cu 8% mai puţin decât suma planificată, informează 24h.MD, cu referire la un comunicat al CNAM.

Ministerul Finanţelor are o sumă restantă de peste 238 de milioane de lei, înregistrată la data de 1 august, către fondurile AOAM. E-sanatate.md scrie că acest lucru ar putea pune sub semnul întrebării oferirea salariilor majorate cadrelor medicale și respectiv acumularea datoriilor de către instituțiile medicale.

Principala sursă de venituri o reprezintă contribuţiile procentuale din salariu şi din alte recompense, în volum de peste 1 miliard 735 milioane de lei, după care urmează transferurile din bugetul de stat în sumă de cca 1 miliard 140 de milioane de lei şi primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă – mai mult de 78 de milioane.

Pentru perioada ianuarie—iulie 2016, CNAM şi-a onorat în totalitate obligaţiile faţă de instituţiile medico-sanitare şi farmaceutice contractate. Transferurile efectuate către acestea până pe 1 august 2016 au fost de aproape 2 miliarde 760 milioane de lei.