Andrei Nastase îndeamnă cetăţenii RM să semneze un denunț pe numele lui Vlad Plahotniuc pentru a declanşa o investigaţie internaţională a jafului din băncile moldoveneşti. În acest sens, Platforma DA a elaborat un model de demers pentru a fi semnat și depus în România la Direcția Națională Ancticorupție (DNA), Parchetul General și la Serviciul Român de Informații (SRI).

Redacția Deschide.MD a încercat să obțină niște comentarii din partea instituțiilor de la București, însă reprezentanții lor ne-au spus că nu se pot expune atâta timp cât pe adresa lor nu a ajuns un astfel de denunț.

În aceste condiții, l-am rugat pe judecătorul Cristi Danileț, tot el membru al CSM București, să ne comenteze prin prisma cadrului legal intenția Platformei DA. L-am rugat, deasemenea, să se expună vizavi de puterea juridică a acestui denunț în cazul în care un astfel de document va fi totuși depus la DNA, SRI și Parchet.

Magistratul ne-a spus că un denunț trebuie depus în scris și trebuie să fie semnat de cel care îl întocmește. Totuși, formularea cu rea-credință a unui denunț, adica învinuirea adusă în mod nefondat cuiva, poate atrage sancționarea semnatarului.

Cristi Danileț mai spune că ”petițiile on-line nu au niciun efect juridic. Cel mult Parchetul se poate sesiza din oficiu dacă constată că anumite fapte descrise în mediul public (la TV, in ziare, pe internet) sunt credibile”.

La precizările reporterului Deschide.MD că acest denunț se planifică a fi depus oficial la DNA, Parchet și SRI, Cristi Danileț a comentat:

”Atunci, denunțul îl poate semna numai o persoană care știe despre comiterea unei infracțiuni și care va fi audiată ca martor. Cum ar putea cei chemați prin internet să semneze, apoi să facă declarații în calitate de martor la procuror? Chestiunile juridice sunt serioase și nu trebuie amestecate cu cele politice. Sincer, mi se pare ciudat să ceri semnături unor oameni care probabil vor trebui audiați la procuror pentru că semnează denunțul. În plus, nu aș vrea să se creada ca dacă semnează 100.000 oameni pe internet ar conta mai mult pentru procurori. Tot ce contează sunt faptele descrise în denunț, nu numărul de semnaturi. Juridica nu e plebiscitara, prin urmare nu părerea oamenilor contează”.

Vom aminti ca ieri, Platforma DA a lansat un apel public prin care îndeamna cetațenii sa semneze un model de denunț prin care se solicită „atragerea la răspundere penală a cetăţeanului Plahotniuc (Ulinici) Vladimir (Vlad) pe care îl bănuim de săvârşirea următoarelor fapte infracţionale”.

Se mai cere autorităților române să fie citați și Sergiu Sagaidac și Mihail Gofman, precum și să fie interpelate actele necesare de la autorităţile naţionale moldoveneşti, cu implicarea activă a Europol, Interpol, dar şi a instituţiilor internaţionale de combatere a spălării banilor, pentru a investiga schema de circulare a banilor sustraşi, dată fiind necesitatea restituirii acestora în Bugetul Public Naţional al Republicii Moldova.