Comisia Electorală Centrală a înregistrat ultimii patru candidați la funcția de președinte, în timp ce dosarele altor patru pretendenți au fost respinse, fapt ce a provocat dezbateri aprinse.

Astfel, la alegerile prezidențiale din 30 octombrie vor concura 12 candidați la funcția de președinte.

Comisia Electorală Centrală a examinat dosarele ultimilor opt pretendenți la funcția de șef al statului și a înregistrat încă patru candidați: pe președinta Partidului Dreapta Ana Guțu și pe independenții Valeriu Ghilețchi, Maia Laguta și Silvia Radu.

Dosarele altor patru candidați independenți au fost respinse, pe motiv că nu au fost îndeplinite condițiile necesare privind colectarea numărului minim de semnături. Este vorba de Ion Dron, Vasile Tarlev, Roman Mihăieș și Vitalia Pavlicenco. O parte din aceștia au denunțat decizia Comisiei, susținând că CEC a aplicat standarde duble.

Și unii membri ai CEC au criticat modul cum au fost examinate dosarele. Sergiu Gurduza a accentuat faptul că nu toate semnăturile au fost verificate în modul corespunzător, astfel, existând suspiciuni că unii din candidații înregistrați nu ar fi colectat numărul suficient de semnături valabile.

Declarațiile acestuia i-au nemulțumit, însă, pe unii membri ai CEC.

Dacă nu va exista o decizie judecătorească definitivă care să anuleze anumite hotărâri ale CEC, la alegerile prezidențiale din 30 octombrie vor concura 12 candidați. Pe lângă cei patru înregistrați joi, alți opt au intrat anterior în cursa electorală: Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Iurie Leancă, Andrei Năstase, Dumitru Ciubașenco, Inna Popenco, Maia Sandu și Igor Dodon.