Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenția Cehă de Dezvoltare au lansat astăzi proiectul „Implementarea Eurocodurilor în Republica Moldova și sporirea accesului la standarde”, ce urmează a fi realizat în comun pe parcursul anului 2017-2018.

Obiectul proiectului este de a susține țara noastră în  utilizarea eurocodurilor pentru lucrări de construcţii şi produse structurale de construcţii, cu relevanţă în spaţiul economic european.

La eveniment au participat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca și Excelența Sa, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe la Chișinău, Zdeněk KREJČÍ, proiectanți, constructori și alți specialiști în domeniul construcțiilor.

”Republica Cehă va oferi 200 mii de euro pentru implementarea eurocodurilor și sporirea calității în construcții. Avem deja o experiență frumoasă de cooperare în cadrul unor proiecte regionale și ne bucurăm că beneficiem de suportul Guvernului Cehiei și în acest proiect de fortificare a capacităților instituțiilor din țară, implicate în procesul de proiectare, producere a materialelor de construcție, inginerie. Implementarea reglementărilor tehnice ale UE şi a Eurocodurilor în Republica Moldova va contribui la o transformare esențială a sistemului național de documente normative în construcții”, a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.

De asemenea, ministrul a menționat că la  recomandarea Comisiei Europene cu privire la implementarea şi utilizarea Eurocodurilor pentru lucrări de construcții şi produse structurale de construcții, inclusiv în conformitate cu prevederile Legii nr. 721/1996 privind calitatea în construcții, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a solicitat o asistență tehnică de la Uniunea Europeană și partenerii de dezvoltare, iar în luna iunie a anului trecut Agenția Cehă de dezvoltare a acceptat parteneriatul și oferirea suportului financiar în promovarea Eurocodurilor.

La rîndul său, E.S. Zdeněk KREJČÍ a precizat că scopul proiectului este de a susține Republica Moldova în implementarea standardelor europene în proiectarea structurilor de construcții.

Țările din spațiul european utilizează în prezent 58 de Eurocoduri în zece domenii. În țara noastră acestea au fost aprobate ca naționale, în perioada anilor 2010-2012 urmează a fi elaborate anexele naționale ce conțin parametrii naționali determinați și reflectă condițiile specifice țării noastre.