Agenții economici din țară se plâng de insuficiența forței de muncă calificate. Potrivit lor, acest deficit va fi resimțit în special odată cu lansarea lucrărilor de construcție a drumurilor, planificate pentru anul 2020. Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul unei ședințe la Guvern, convocată de premierul Ion Chicu.

Șeful Biroului Migrație și Azil (BMA), Olga Poalelungi, a informat că a  fost simplificat regimul de obținere a vizelor, inclusiv s-a renunțat la necesitatea invitației pentru cetățenii mai multor țări. Examinarea dosarelor durează 30-40 de zile, comparativ cu 90 de zile cât era anterior. Lista statelor care au nevoie de viză de intrare în Moldova a fost redusă la 58 de țări.

Agenții economici au solicitat ajutorul Guvernului în procesul de facilitare a atragerii forței de muncă calificate de peste hotare.

Premierul a cerut instituțiilor responsabile să fie întreprinse măsuri de simplificare a procedurilor de procesare a dosarelor pentru imigrarea străinilor în țara noastră în scop de muncă. Chicu a precizat că aceste modificări nu trebuie să afecteze piața internă a forței de muncă.