China va oferi Republicii Moldova un grant în mărime de 60 de milioane de yuani (peste 2,6 milioane de euro) pentru modernizarea sistemelor de control vamal, a sistemului informațional al Ministerului Afacerilor Interne, precum și pentru construcția unui parc fotovoltaic, informează 24h.MD.

Potrivit Ministerului Economiei, acest subiect a fost abordat în cadrul întrevederii vicepremierului, ministrului Economiei, Octavian Calmîc, cu ambasadorul Chinei în Moldova, Zhong Yinghong.

Părțile au discutat despre dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză, procesul de realizare a trei proiecte finanțate din grantul nerambursabil de 60 de milioane de yuani, oferit de Guvernul de la Beijing, precum și alte aspecte ale cooperării bilaterale.

În cadrul discuțiilor Octavian Calmîc și Zhong Yinghong au convenit asupra formării unui grup de experți care să dirijeze implementarea proiectelor menționate. În opinia ministrului Economiei, acest grup va monitoriza, impulsiona și simplifica procedurile de realizare a angajamentelor asumate de părți și va permite realizarea celor trei proiecte pînă la finele anului curent.

La rândul său, Zhong Yinghong a accentuat că autoritățile chineze acordă o atenție sporită dezvoltării relațiilor bilaterale cu Republica Moldova și optează pentru extinderea acestora pe diferite domenii, în special comerț, transporturi, infrastructură.

În context, interlocutorii au convenit ca toate aceste subiecte, precum și cel ce vizează inițierea discuțiilor privind semnarea unui acord bilateral de comerț liber dintre două state, să fie incluse în agenda ședinței Comisiei moldo-chineze privind cooperarea economică, care urmează a fi organizată până la finele anului curent la Chișinău.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Populară Chineză în anul 2015 a înregistrat circa 375 de milioane de dolari SUA, deținînd o pondere de 6,2% în comerțul total al țării noastre. Comparativ cu anul 2014, anul trecut exportul Republicii Moldova în China a crescut cu 3,9%.