Aproximativ 2.000 de migranți au fost evacuați luni dimineață dintr-o tabără improvizată în nordul Parisului, unde presiunea exercitată de migrație continuă să reprezinte o provocare uriașă pentru autorități, relatează AFP.

La puțin timp după ora locală 07:00 (05:00 GMT), primii migranți au început să se urce în autobuze pentru a fi transportați la circa 60 de centre de cazare, inclusiv săli de sport, din regiunea pariziană. Operațiunea a fost complicată de afluxul de migranți care, de teama că nu vor fi luați, s-au îmbulzit la punctele de plecare, împânzite de polițiști.

Conform unui recensământ efectuat duminică, aproximativ 1.300 de persoane, între care numeroși afgani, sudanezi și eritreeni, se adăposteau în această tabără de corturi în nordul capitalei franceze. Dar potrivit celor mai recente cifre de luni dimineață, „în jur de 2.000 de persoane” se aflau la fața locului pentru a fi evacuate, a indicat primarul Parisului, Anne Hidalgo, la un post de radio local.

Numărul migranților a crescut după ce s-a aflat că va fi o operațiune de evacuare și de relocare, a explicat edilul-șef socialist al Parisului. „Este necesar să creștem considerabil primirea refugiaților în întreaga țară, Parisul nu poate face față singur situației”, a subliniat ministrul locuințelor Emmanuelle Cosse, prezent la operațiunea de evacuare.

În plină criză a migrației în Europa, evacuarea de luni este a 23-a operațiune de acest gen organizată la Paris din iunie 2015, potrivit prefecturii regiunii pariziene.

Săptămâna trecută, organizația neguvernamentală „Médecins du monde” a tras un semnal de alarmă în legătură cu incidența cazurilor de tuberculoză, boală a sărăciei, până acum necunoscută în taberele de migranți din regiunea pariziană.

Primarul Parisului a anunțat marțea trecută crearea unei noi tabere umanitare pentru refugiați în Capitală, care ar trebui să se deschidă până la sfârșitul verii.