Pe 27 august 2016 e împlinesc 25 de ani de independență a Republicii Moldova. Cu acest prilej, a fost elaborat un program special dedicată aniversării, transmite 24h.MD.

Cele mai multe evenimente vor avea loc în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde a fost citită Declarația de Independență.

La eveniment vor participa peste 800 de artişti autohtoni şi 40 de colective folclorice. Chiar dacă sunt mai mult de trei săptămâni până în data de 27 august, pregătirile pentru marele eveniment sunt în toi.

Sărbătoarea va începe cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare și Sfânt şi la monumentul „Maica Îndurerată”.

Startul festivităţilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale va fi dat la ora 10.00, când oficialii vor ţine discursuri dedicate celor 25 de ani de Independenţă. Printre primii care au început pregătirile au fost salvatorii şi pompierii, care au organizat repetiţii pe traseul Chişinău-Leuşeni.

În data de 27 august, spectacolul se va desfăşura concomitent pe trei scene imense. Cea principală va avea o suprafaţă de 280 de metri pătraţi, iar celelalte două – câte 120 de metri pătraţi.

În preajma Arcului de Triumf vor fi amenajate 400 de locuri pentru persoanele care vor urmări spectacolul. Pentru semnatarii Declaraţiei de Independenţă, personalităţile notorii şi oaspeţii veniţi de peste hotare va fi instalată zona VIP, direct pe scena principală.

De asemenea, va fi organizată parada portului popular şi cea a fanfarelor. Iar peste două mii de militari ai Armatei Naţionale, angajaţi ai MAI, ofiţeri SIS și 70 de veterani ai Războiului de la Nistru vor organiza o paradă militară.

În premieră, în acest an va fi instalat un cinematograf în aer liber. Timp de două ore vor fi rulate secvenţe din documentarul dedicat Marii Adunări Naţionale din 1991 care a impus Parlamentului votarea nominală a Declaraţiei de Independenţă.

În PMAN va fi desenată harta RM, iar colectivele folclorice se vor aranja în funcţie de localitatea din care vin. La ora 11.00 toţi participanţii se vor prinde în Hora Mare, şi pentru că evenimentul va fi marcat în toată ţara, vor avea loc transmisiuni din zece raioane.

Din program nu vor lipsi focurile de artificii, iar sărbătoarea se va încheia cu un concert susţinut de formaţia Zdob şi Zdub.