Parlamentul israelian a aprobat reducerea de la 14 la 12 ani a vârstei minime la care poate fi trimis la închisoare autorul unui act terorist grav. În această categorie intră şi tentativa de crimă, conform legii israeliene.

O nouă lege „va permite autorităților să încarcereze un minor găsit vinovat de o infracțiune gravă precum crima, tentativa de crimă și omuciderea, chiar dacă autorul are mai puțin de 14 ani”, a anunțat Parlamentul din Israel pe site-ul său de internet.

„Vârsta minimă pentru inculparea şi încarcerea în cazul acestor infracțiuni era, până acum, de 14 ani. A scăzut la 12 ani. Un copil mai mic de 12 ani nu poate fi judecat pentru un act criminal”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiției. Legea a fost adoptată definitiv de Parlamentul dominat de majoritatea de dreapta care susține guvernul lui Benjamin Netanyahu.

Textul a fost propus în contextul unei creșteri a numărului atacurilor anti-israeliene ai căror autori sunt de multe ori adolescenți palestinieni. Această realitate „impune o abordare mai agresivă”, afirmă Parlamentul. „Puțin contează pentru cei care sunt asasinați cu o lovitură de cuțit în inimă că copilul (autorul faptelor – n.r.) are 12 sau 15 ani”, a declarat Anat Berko, deputată a partidului de dreapta Likud. Aceasta este şi iniţiatoarea legii, care a fost susţinută de o altă femeie cu funcţie importantă – Ayelet Shaked, ministrul Justiţiei.

În Cisiordania, legea militară a permis şi până acum Israelului să plaseze în detenție minori, începând de la vârsta de 12 ani.