Blocajul instituțional provocat de Președintele Igor Dodon în legătură cu aprobarea candidaturii lui Eugen Sturza la funcția de Ministrului Apărări, a determinat Guvernul să se adreseze la Curtea Constituțională. Astfel, cabinetul de miniștri s-a întrunit astăzi într-o ședință specială pentru a aproba sesizarea  în care solicită Curții instituirea interimatului funcției Președintelui în cazul desemnării ministrului Apărării.
„Avem o situație când intervine interimatul funcției de Președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului Apărării. Republica Moldova este o țară parlamentară, iar Președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a menționat Premierul Pavel Filip.
În septembrie, prim-ministrul a propus președintelui candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă. Candidatura lui Sturza a fost înaintată repetat și din nou nu a fost acceptată de Igor Dodon. Drept urmare, Guvernul s-a adresat Curții Constituționale pentru a da interpretare legii ce ține de circumstanțele în care pentru depășirea blocajului instituțional e posibilă asigurarea interimatului funcției de președinte.  Miercuri, magistrații au decis că șeful statului nu este în drept să respingă candidatul pentru funcția de ministru, propus repetat de premier. Iar dacă o face, încalcă normele constituționale și poate fi suspendat, iar atribuțiile președintelui vor trece la șeful Legislativului sau la prim-ministru. În același timp, speakerul Andrian Candu a ținut să sublinieze că nu se urmărește destituirea lui Dodon, ci doar depășirea blocajelor create artificial de acesta.
„Noi avem câteva situații. Avem blocaj ce ține de ministrul Apărării. Tot ce ține de suspendarea președintelui vizează și dimensiunea politică. Orice suspendare presupune organizarea de referendum, campanie electorală ș. a. Astăzi nu avem de ce să-i dăm posibilitatea președintelui Dodon să meargă în campanie electorală și să se victimizeze”, a declarat Andrian Candu.