Proiectul transfrontalier SMURD va fi extins. Anunțul a fost făcut de şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Mihail Harabagiu, care a avut o întrevedere cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne din România, Raed Arafat, scrie 24h.MD.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului, este vorba despre o nouă etapă de evoluţie a Serviciului Mobil Reanimare şi Descarcerare care se va numi SMURD 2. Oficialii au menţionat că în cadrul evoluţiei proiectului SMURD 2, Republica Moldova va beneficia de 10 ambulanţe, patru autospeciale de descarcerare, patru piste de aterizare a elecopterelor, două departamente de urgenţă, iar în România va fi creat un Centru de Instruire. Proiectul urmează să fie realizat până în anul 2020, iar valoarea acestuia este de 10 milioane euro.

Totodată, oficialii au abordat posibilitatea intervenţiei primare a elicopterelor SMURD în zone de accident şi pe trasee, în vederea reducerii timpului de răspuns. În şedinţa de lucru s-a discutat şi despre realizările proiectului după doi ani de activitate, fiind date asigurări că acordul între cele două guverne nu a fost suspendat în urma tragicului accident produs la începutul lunii iunie în apropiere de localitatea Haragîş, raionul Cantemir. Mai mult, oficialii au subliniat că în cinstea eroilor SMURD decedaţi în Republica Moldova în misiune de serviciu, va fi edificat un memorial. Monumentul va fi construit în apropiere de locul accidentului şi urmează să fie deschis pe data de 1 decembrie 2016.