După primul tur de scrutin al alegerilor locale din Republica Moldova, Partidul Democrat din Moldova are cel mai mare număr de primari – 191, socialiștii moldoveni au obținut 124 de conducători ai administrațiilor publice locale iar Blocul politic ACUM are cele mai puține mandate de primar, doar 82.

Președintele Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi a propus Blocului politic ACUM formarea de coaliții politice la nivel raional și local cu PSRM. Șeful fracțiunii PSRM din Parlamentul moldovean, Vlad Batrîncea a declarat că o coaliție PSRM/ACUM în Consiliul Municipal Chișinău ar oferi o majoritate „confortabilă” pentru rezolvarea problemelor existente în capitala statului moldovean. „Socialiștii au acumulat 22 de mandate de consilier, iar Blocul politic ACUM – 19 mandate. Împreuna putem avea 41 din 51 de mandate. Ceea ce este o majoritate absolut de confortabilă pentru a veni cu soluții la cele mai mari probleme din Chișinău”, a spus Batrîncea. De aici.

Andrei Năstase a declarat că nu va accepta o coaliţie cu socialiştii în Consiliul Municipal Chişinău, după modelul din Parlament, şi că se va alia cu oricine va propune sau va accepta proiecte bune pentru Chişinău. Năstase a refuzat propunerea socialistului Ceban, care anterior declara că în urma unei coaliții PSRM/ACUM în Consiliul Municipal va ceda Blocului politic ACUM două funcţii de pretor şi două funcţii de viceprimar.

Aritmetica politică prezentă în Consiliul Municipal Chișinău demonstrează că Năstase nu poate alcătui o majoritate anti-socialistă – el nu are de unde găsi cei șapte consilieri municipali care să voteze alături de Blocul politic ACUM. Posibilitatea teoretică de asamblare a unei majorități a Blocul politic ACUM în Consiliul Municipal ar trebui să includă reprezentanții Partidului Liberal (3), ai Partidului Unității Naționale (1), Mișcării Forța Nouă (1) și ai Partidului Democrat (2), formațiunii politice declarat pro-europene și anti-socialiste.

Principial politic, Blocul politic ACUM nu poate face alianță cu reprezentanții Partidului Șor ( doi la număr) ori cu cei ai Partidului Democrat din Moldova (doi la număr) și nici nu poate accepta mandatul câștigat de Partidul Comuniștilor. Refuzul lui Năstase de a deschide porțile consilierilor democrați pentru formarea unei coaliții pro-europene îl pune în imposibilitate aritmetică de obține o majoritate anti-socialistă în Consiliul Municipal Chișinău. Teoretic Andrei Năstase ar controla 24 de voturi, dintre care unul este sub semnul întrebării – Octavian Țîcu a afirmat că Dorin Chirtoacă ar trebui să își rezolve problemele pe care le are cu justiția sugerând că reprezentantul PUN din Consiliul Municipal nu ar trebui să fie în coaliție cu Chirtoacă.

Inevitabil, Maia Sandu îl va convinge pe Andrei Năstase să accepte o alianță cu socialiștii în Consiliul Municipal Chișinău dar și în raioanele în care ACUM și PSRM au posibilitatea de a avea majoritatea.

Ideea colaborării de lungă durată a socialiștilor cu pro-europenii a fost susținută anterior de analistul politic din România, Armand Goșu, care, într-un interviu pentru Europa Liberă, opinează că Blocul politic ACUM și Partidul Socialiștilor ar trebui să rămână mai multe cicluri electorale împreună.

Dacă își dorește aflarea în fruntea Cabinetului de Miniștri, premierul Maia Sandu, va accepta extinderea alianței ACUM/PSRM în Consiliile raionale și în Consiliul Municipal Chișinău. Rezultatele obținute de Blocul politic ACUM la alegerile locale nu sunt în favoarea cuplului politic Maiei Sandu/Andrei Năstase – aceste rezultate demonstrează că în eventualitatea alegerilor parlamentare anticipate, care vor avea loc în baza sistemului mixt, Blocul politic ACUM ar obține un rezultat mai mic decât cel obținut la 24 februarie 2019.

Evident, coaliția PSRM/ACUM din Parlamentul Republicii Moldova cât și replicarea ei la nivel local are costuri politice pentru candidații alegerilor prezidențiale din anul 2020. Dar asta este o altă poveste.

Autor: Victor Nichituș