Acțiunea Moscovei împotriva lui Vlad Plahotniuc pare să fie continuarea cu alte mijloace a „interviului” de la Jurnal TV cu criminalul Vitalie Proca. De această părere este editorialistul de la Ziarul Național, Nicolae Negru.

”Dacă justiția rusă este atât de principială și echidistantă, reacționând la „dezvăluirile” lui Proca (cum consideră unii), de ce nu reacționează la declarațiile bancherului Gherman Gorbunțov, care spune că Renato Usatîi este cel care i-a dorit moartea și a comandat să fie ucis? Nu era logic să-i fi fost intentat un dosar penal și lui Usatîi?”, întreabă jurnalistul.

Negru crede că dosarul de la Moscova este o reacție de răspuns la noua lege a audiovizualului, care prevede interzicerea propagandei rusești. Potrivit jurnalistului, autoritățile ruse n-au mai putut să-și reprime iritarea și furia pentru că au fost lipsiți de principalul lor produs de export – propaganda.

”Totuși, de data aceasta ea călcat peste o linie nouă, pe care nu ar fi trebuit să o calce, căci riscă să se demaște. Posibil, nu-și mai poate reprima iritarea, furia, i s-a umplut paharul răbdării, fiindcă, după un șir de acțiuni enervante, actuala guvernare a Republicii Moldova atentează la ceea ce are Rusia mai prețios, la principalul ei produs de export, la brandul propagandei ruse. Moscova a reacționat cu stăpânire de sine atunci când Chișinăul l-a umilit pe Rogozin, închizând ușa în fața lui, dar nu poate suporta să fie oprite și întoarse din drum „știrile” ei, lovind mașinal”, a subliniat jurnalistul.

Editorialistul mai crede că dosarul penal deschis de autoritățile ruse pe numele liderului PDM este e o diversiune ce are drept scop să lovească în reputația guvernări și a cursului proeuropean adoptat de Moldova.