Engleza, a doua limbă din lume după numărul de vorbitori şi principala limbă de lucru a instituţiilor UE, ar putea fi eliminată de pe lista limbilor oficiale ale Uniunii Europene, în cazul în care Marea Britanie va părăsi blocul european. Declarația a fost făcută de preşedintele Comisiei pentru afaceri constituţionale a Parlamentului European, Danuta Hubner, citată de Reuters.

Simbolica mişcare, chiar dacă imposibilă, ar reduce şi mai mult influenţa Londrei pe continent şi i-ar înfuria pe irlandezi.

Fiecare stat-membru are dreptul să desemneze o singură limbă oficială. Deşi engleza este cea mai vorbită limbă din Europa şi una dintre limbile oficiale în trei state membre, numai Marea Britanie a desemnat-o în mod oficial la Bruxelles. Irlanda a ales irlandeza, iar Malta a bifat malteza.

„Engleza este limba noastră oficială, pentru că a fost aleasă de Marea Britanie. Fără Marea Britanie, nu mai avem engleză”, a declarat Danuta Hubner în cursul unei conferinţe de presă asupra consecinţelor legale ale Brexitului.

Engleza ar putea rămâne o limbă de lucru, chiar dacă nu ar mai fi una oficială, a adăugat Danuta Hubner, subliniind că menţinerea statutului acesteia de limbă oficială ar fi posibilă doar cu acordul tuturor ţărilor-membre.

„Regulile ar putea însă evolua pentru a permite celor 27 să îşi declare mai multe limbi oficiale”, a continuat eurodeputata.

Amintim că franceza a fost limba dominantă în instituţiile UE până în anii 1990, când aderarea Suediei, a Finlandei şi a Austriei a făcut ca balanţa să se încline de partea englezei. Mişcarea s-a accentuat odată cu integrarea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, care au ales engleza ca a doua limbă.

Franţa nu s-a împăcat niciodată cu înfrângerea sa lingvistică şi a impus franceza ca limbă de lucru, deşi numărul oficialilor de la Bruxelles este în scădere.