Premierul Pavel Filip a susţinut un discurs național în cadrul sesiunii a 71-a a Adunării Generale a ONU de la New York.

În cadrul discursului său, Pavel Filip a îndemnat  statele membre ale ONU, îndeosebi statele membre ale Consiliului de Securitate, să aleagă un Secretar General din regiunea est-europeană, singura regiune care nu a deţinut postul respectiv. Acesta a subliniat că alegerea unei femei în calitatea de Secretar General al ONU ar conferi consistenţă principiului egalităţii de gen şi ar rezona cu aşteptările existente  la nivel internaţional.

Un alt subiect pe care l-a abordat Premierul a fost acel al terorismului internațional care a zguduit anul curent întreaga Europa. El a subliniat importanța întreprinderii acțiunilor pentru înlăturarea acestui fenomen, invocând Strategia Globală pentru Combaterea Terorismului şi Planul de Acţiune al Secretarului General cu privire la prevenirea extremismului violent.

„Considerăm important implementarea acestor documente care, inter alia, sunt complementare cu acţiunile prevăzute de legislaţia naţională, în particular Legea Republicii Moldova cu privire la contracararea activităţilor extremiste”

Filip a pus în discuție și problema Conflictului transnistrean cu care Republica Moldova se confruntă de mai mulţi ani și a subliniat îngrijorarea guvernării în legătură cu prezența trupelor militare ale Federației Ruse  pe teritoriul Transnistriei.

„Aş dori să reiterez îngrijorarea noastră profundă în legătură cu lipsa de progres în retragerea trupelor militare şi muniţiilor Federaţiei Ruse staţionate pe teritoriul Republicii Moldova fără consimţământul autorităţilor moldoveneşti şi contrar prevederilor Constituţiei ţării mele”

Spre final Premierul a afirmat că poporul nostru rămâne  profund ataşaţi ideii de integrare europeană care s-a constituit în proiect de țară, iar Acordul de Asociere, încheiat cu Uniunea Europeană, ghidează parcursul nostru european.

„Republica Moldova parcurge o perioadă de tranziție, perioadă în care sunt prioritare proiectele care trebuie să conducă la modernizarea statului și la consolidarea sa instituțională. Guvernul pe care îl conduc este hotărât să finalizeze aceste reforme profunde, bazându-se totodată pe suportul partenerilor străini”, a concluzionat Pavel Filip.