Dintre țările europene, Finlanda împarte cea mai lungă frontieră cu Rusia, iar această vecinătate nu face decât să sporească temerile nordicilor în legătură cu evoluția tensiunilor dintre Moscova și Occident.

Nu este numai o problemă de securitate, ci și una economică, după cum admite Timo Ritakallio, omul aflat la cârma unuia dintre cele mai mari fonduri de investiții din Finlanda, Ilmarinen, relatează Bloomberg.

Rusia a devenit un punct extrem de vizibil pe harta geopolitică din regiune, strălucirea intermintentă dată de fiecare episod de contre politice dintre Moscova și statele din spațiul euroatlantic prevestind turbulențe majore în economia mondială, crede Ritakallio.

„Problema cea mai mare este cea a relației existențe între țările UE și NATO, pe de o parte, și Rusia, de cealaltă parte. Nu este o situație care să avantajeze pe cineva”, a explicat directorul executiv a Ilmarinen, un fond de pensii care administrează active de peste 36 miliarde de euro.

Menținerea sancțiunilor economice pentru Moscova pe o perioadă de doi ani a slăbit economia rusă, dar și-a pus amprenta și asupra evoluției economice din zona euro, impunând un status-quo periculos pentru moment.

Confruntarea dintre Occident și Rusia și valul de atentate declanșate de grupările teroriste din Orientul Mijlociu au afectat încrederea investitorilor din regiune, explică Ritakallio.

Piața imobiliară bate pasul pe loc, turismul în Europa este amenințat, „iar aceste lucruri își pun întotdeauna amprenta asupra creșterii economice”, mai spune directorul Ilmarinen.