Negocierile în formatul „5+2″ pentru reglementare transnistreană vor fi reluate astăzi, după o pauză de doi ani. Întrevederea va avea loc în capitala Germaniei, la Berlin.

Agenda discuțiilor include subiecte de interes major pentru populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului.

Potrivit Biroului de reintegrare, delegaţia Republicii Moldova în cadrul negocierilor 5+2 va fi condusă de vicepremierul Gheorghe Bălan.

„Relansarea negocierilor în acest format se datorează eforturilor depuse de autorităţile moldoveneşti, care pledează pentru purtarea unui dialog consecvent, fără careva precondiţii. Apreciem, de asemenea, implicarea considerabilă în acest proces a partenerilor internaţionali, reprezentanţilor mediatorilor şi observatorilor în formatul 5+2, în particular, a Reprezentantului special al Preşedinţiei germane a OSCE, E.S. ambasadorului Cord Meier-Klodt”, se spune în comunicatul Biroului pentru reintegrare.

Precizăm că din formatul „5+2″ fac parte reprezentanţi ai Chişinăului şi Tiraspolului, oficiali din Federaţia Rusă, Ucraina, OSCE, precum şi diplomați din SUA şi Uniunea Europeană, în calitate de observatori.

Ultima rundă de negocieri în acest format a avut loc la Viena, în iunie 2014.