Poliția elenă a anunțat miercuri că a reluat operațiunea de evacuare și relocare a persoanelor din tabăra improvizată pentru refugiați de la Idomeni, scrie Agerpres.

Marți, în prima zi a operațiunii, 2.031 de refugiați și imigranți au părăsit tabăra, situată la granița Greciei cu Macedonia, și au fost transportați cu autobuze spre ceea ce autoritățile au spus că sunt “tabere mai bune” în altă parte.

Cu excepția televiziunii de stat, jurnaliștii au fost ținuți la distanță, însă reprezentanții organizațiilor internaționale de ajutor au primit acces să monitorizeze procesul. Aceștia au confirmat că poliția nu a evacuat nicio persoană prin forță.

Operațiunea de evacuare este de așteptat să dureze mai multe zile, în contextul în care aproape 9.000 de persoane se află în tabără.

Potrivit unor martori, un buldozer a înlăturat marți corturi și deșeuri din tabără. Aproximativ 1.400 de polițiști ar participa la operațiune.

Tabăra de la Idomeni a fost creată de Agenția ONU pentru refugiați în septembrie, când era vârful valului migraționist, pentru a se îngriji de imigranții care porneau pe ruta balcanică pentru a ajunge în țările mai bogate din nordul Europei.

La început, tabăra a cuprins corturi mari care găzduiau circa 2.000 de persoane ce stăteau pe termen scurt, precum și servicii medicale și juridice.

Populația din tabără a crescut însă rapid la sfârșitul lui 2015, atunci când Macedonia și alte țări au început să introducă restricții privind imigranții care intră pe teritoriul lor.

La momentul în care ruta balcanică a fost blocată în martie la granița dintre Macedonia și Grecia, circa 12.000 de persoane locuiau în tabără.