Ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura Generală au realizat un complex de acţiuni speciale de investigaţii, în urma cărora au deconspirat mai mulţi militari ai Armatei Naţionale, bănuiţi de sustragerea din cadrul unităţilor militare şi comercializarea substanţelor explozive, muniţiilor, precum şi a altor obiecte de iniţiere a exploziilor.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă, la data de 24 mai, în cadrul percheziţiilor efectuate la domiciliul bănuiţilor şi la locurile de muncă ale acestora, aflate în localităţile Bălţi şi Străşeni, au fost depistate şi ridicate:1,6 kilograme de trotil; 126 cartuşe de luptă de calibrul7,62; 88 capse detonante de model „UZRGM”; 3 focoase de model „M-12”, destinate pentru iniţierea bombei de calibru 120 mm;  94,8 metri de fitil detonant; un calup (o bucată) de amonit cu masa de 328 grame (amestec de trinitrotoluen şi nitrat de amoniu), precum şi 36 grame de trinitrotoluen – substanţă explozivă brizantă de putere medie.

Pe numele bănuiţilor a fost iniţiată urmărirea penală în baza prevederilor art. 290 Cod Penal al Republicii Moldova, pe faptul „purtării, păstrării, fabricării, reparării sau comercializării ilegale a armelor şi muniţiilor, sustragerii lor”. Dacă vinovăţia acestora va fi demonstrată, ei riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 2 până la 7 ani.