Agricultura este un sector prioritar pentru Republica Moldova, de aceea guvernul va susţine şi în continuare dezvoltarea sectorului agricol şi va rămâne mereu deschis pentru a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă mediul de afaceri. Declarația aparține prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, care a participat, ieri, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului „Livada Moldovei”.

„Pentru a avea o afacere profitabilă, întreprinzătorii trebuie să utilizeze în activitatea lor tehnologii noi. Anul acesta, după ce am avut parte de calamităţi naturale, înţelegem mai bine ca niciodată că trebuie să investim în tehnologii moderne. Chiar dacă costurile iniţiale devin puţin mai înalte, vom fi siguri că vom avea o roadă calitativă”, a menţionat Pavel Filip.

Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a mulţumit Băncii Europene de Investiţii pentru suportul acordat prin intermediul Proiectului de dezvoltare a sectorului horticol, accentuând că acesta este unul foarte important pentru întreaga ţară, oferind agricultorilor posibilitatea de a-şi extinde activitatea şi moderniza infrastructura utilizată.

„Este o şansă pentru Republica Moldova să ne mândrim cu fructele noastre, care sunt naturale şi gustoase. Anume de aceasta are nevoie acum societatea, oamenii solicită produse sănătoase. Cu asemenea produse mereu ne vom găsi locul pe piaţă”, a mai spus premierul.

Datorită proiectului „Livada Moldovei”, peste 300 de agenţi economici, ce activează în domeniul horticol, şi peste 52 de mii de gospodării ţărăneşti vor putea accesa credite investiţionale, la o rată a dobânzii convenabilă, cu termenul de recuperare de maxim 10 ani şi perioada de graţie de până la patru ani. Valoarea minimă a creditului este de 5 mii de euro şi poate fi utilizat pentru tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, precum şi pentru diversificarea pieţei de desfacere pentru fructele moldoveneşti. Proiectul este implementat cu susţinerea financiară a Băncii Europene de Investiţii, având un buget total de 120 milioane de euro, ce trebuie valorificat până în anul 2021.