Forumulul economic „Republica Moldova în noul context regional” are loc în prezent la Chișinău, fiind organizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din ţara noastră, fondată de Vlad Plahotniuc.

În cadrul forumului mai mulți oameni de afaceri vor identifica și vor discuta cele mai bune idei și soluții pentru dezvoltarea economică a țării noastre.

Prezent la eveniment, ex-responsabilul în cadrul Guvernului Slovaciei pentru introducerea monedei euro, Igor Barat, a declarat:

„Ceea ce se întâmplă în Moldova, confirmă cuvintele domnului Barosso. Din punct de vedere geografic aveţi foarte multe în comun cu ţara mea. Ambele ţări avem situaţii similare. Ambele ţări am fost în blocul sovietic. Trecutul nostru este similar şi asta ne face să avem experienţe comune”.

Potrivit oficialului, Moldova este pe calea de integrare europeană, iar Acordul de Asociere cu UE este un act extrem de important.

„Va trebui să lucraţi foarte mult, va fi nevoie de foarte mult sacrificiu. Cei care sunteţi la vârsta de 40 de ani sau peste, probabil nu veţi fi în stare să vă bucuraţi de totala integrare a Moldovei în instituţiile Euro-Antlantice, pentru că asta durează. Copiii şi nepoţii Dvs. se vor bucura în urma integrării. Integrarea va crea condiţii mai bune în ţară, libertate pentru cetăţeni”, a susținut Igor Barat.

Ex-responsabilul în cadrul Guvernului Slovaciei a mai adăugat că Moldova și Slovacia au aceleași valori, iar experiența arată că nu există alternativă decât integrarea europeană.

„Viitorul nostru este într-o comunitate integrată. Problemele de acum vor fi mai uşor de rezolvat atunci când suntem uniţi într-o entitate europeană. Integrarea europeană este ca reconstrucţia unei case: vă ia mult timp pentru a o repara, dar atunci când ea va fi finalizată, copiii şi nepoţii Dvs. se vor bucura de această casă”, a spus ex-responsabilul în cadrul Guvernului Slovaciei pentru introducerea monedei euro, Igor Barat.