Începând cu 1 ianuarie 2017, un nou model de plăcuțe de înmatriculare pentru unitățile de transport, după standardul european „SM 122:2014”, vor fi introduse în circulație. Anunțul vine din partea Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

După cum informează 24h.MD, acestea vor avea prevăzute spații speciale unde vor fi plasate ecusoanele de inspecție tehnică a mașinii. În prezent, acestea se aplică în partea dreaptă de jos a parbrizului unității de transport.

Noile tipuri de ecusoane de inspecție tehnică a mașinii vor avea formă circulară și vor fi confecționate din material autoadeziv rezistent la influenţa factorilor externi. În centrul ecusonului va fi scris anul efectuării următoarei inspecţii tehnice şi numărul de serie al ecusonului.

Pe marginea lui, în formă circulară vor fi înscrise lunile anului corespunzător pentru efectuarea următoarei inspecţiei tehnice periodice. „Fondul ecusonului se va schimba anual, în mod obligatoriu, pe o culoare contrastantă”, precizează reprezentanții Ministerului în nota informativă a proiectului.

Ecusoanele se vor lipi și pe plăcuța din față, și pe cea din spate a mașinii pentru a fi vizibile în cadrul sistemelor automatizate de monitorizare a traficului rutier.

Totodată, șoferii vor fi obligați să aibă la bordul mașinilor rapoartele de inspecție tehnică, care vor însoți ecusoanele lipite pe plăcuțele de înmatriculare.