Rusia este deschisă pentru colaborare cu Republica Moldova, revenim la discuții normale. Afirmația data a fost făcută de Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, în cadrul emisiunii televizate „Fabrika”.

„Discuții destul de constructive am purtat și cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. este imposibil să abordezi toată problematica care s-a acumulat în această perioadă în relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Mesjaul cel mai important pe care l-am transmis și am obținut un răspuns în acest sens a fost să revenim la discuții normale. Toată această gamă de probleme, foarte multe acumulate în relațiile cu Federația Rusă, ele cel puțin trebuie pornite să fie discutate.”

Filip afirmă că a primit toată asigurarea din partea președintelui Putin că vom porni aceste discuții și după cum ați auzit chiar la CHișinău imediat vine vicepremierul Rogozin astfel încât să se discute despre un plan de măsuri care ar duce la deblocarea acestor relații și la eliminarea mai multor probleme care au apărut între federația Rusă și Republica Moldova.

„ Vreau să vă spun că în primul rând m-am referit la problemele din dimensiunea economică și care țin de comerț și schimbul de mărfuri. Pentru că aici au de suferit foarte mulți întreprinzători din Republica Moldova care nu-și pot exporta mărfurile. Este o piață de desfacere și este una foarte importantă. Am vorbit și despre lista de întreprinderi care au drepturi să facă exporturi în Federația Rusă și am spus că este o abordare absolut greșită pentru că trebuie să trecem deja de la liste la criterii de calitate.”

Prim-ministru a subliniat că abordarea sa este să prioritizeze probelemele care sunt în raport cu Rusia și să o începem de la cea mai mică spre cea mai mare astfel încât să putem rezolva câte ceva, pentru că câte dată se poate întâmpla când ridici și pui în prim plan cea mai mare problemă, care este, spre exemplu, retragerea trupelor militare, poți să te blochezi acolo și să nu mai continui acest dialog.