Guvernul Japoniei va sprijini în continuare dezvoltarea sistemului medical din Republica Moldova. Astăzi, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan a participat la o conferință de presă alături de viceministrul de Externe al Japoniei, Motome Takisawa și Excelența Sa, ambasadorul Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshii. Delegația japoneză a vizitat Institutul de Medicină de Urgentă pentru a vedea rezultatele colaborării fructuoase privind modernizarea tehnologică a sistemului de ocrotire a sănătății în ultimii ani.

Relațiile de cooperare moldo-nipone în domeniul medical s-au intensificat începând cu anul 2013, atunci când Republica Moldova a devenit parte a Proiectului JIKA. Acesta a fost lansat cu scopul de a îmbunătăți și eficientiza serviciile medicale, prin procurarea echipamentului medical și de laborator în spitalele din țară. În cadrul proiectului, cinci spitale din Chișinău, Centrul Național de Sănătate Publică și alte 10 Centre de Sănătate Publică teritoriale au fost dotate cu utilaje medicale performante, cu o valoare totală de circa 800 milioane de lei.

”În situația în care avem nevoie de investiții enorme pentru îmbunătățirea actului medical și a calității serviciilor medicale este extrem de important să demonstrăm partenerilor că suntem apți să asimilăm corect, transparent și să ducem la bun sfârșit lucrurile. Astăzi nu avem restanțe tehnice și au fost identificate resursele pentru ca pacienții, care vin pe cazuri de urgență, să aibă siguranța că 24/24 de ore, 7 zile pe săptămână există specialiști, există echipamente, care în cel mai scurt timp, le pot pune un diagnostic corect și le pot oferi o șansă în plus”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Printre instituţiile participante la proiect se numără şi Institutul de Medicină Urgentă. Pe parcursul ultimilor 4 ani, instituţia şi-a suplimentat potenţialul tehnic cu un impresionant lot de echipamente și utilaje medicale performante, inclusiv: tomograf computerizat,Rezonanță Magnetică Nucleară,angiograf,ecograf și aparate radiologice. Utilajele medicale au o valoarea totală de aproximativ 140 milioane de lei.

În cadrul evenimentului, delegația niponă a reconfirmat interesul cooperării ulterioare cu Ministerul Sănătății privind dotarea bazei tehnico-materiale a instituțiilor medicale și este gata să ofere tot sprijinul și experiența necesară în acest sens.

”Țările noastre au făcut un pas istoric împreună și de acum înainte vor intensifica relațiile și mai mult. Îmi doresc ca tehnologiile medicale japoneze, care sunt utilizate în cadrul acestui proiect, să ofere servicii medicale de înaltă calitate poporului moldovean și să contribuie la construirea unei societăți sănătoase”, a subliniat viceministrul de Externe al Japoniei, Motome Takisawa.

Din momentul dării în folosinţă a acestor utilaje medicale și până în prezent la Institutul de Medicină Urgentă s-au efectuat 450 de investigații RMN, 6200 de ecografii, 14230 de radiografii digitale și 16800 de radiografii în sălile din blocul operator, unde funcţionează aparate radiologice mobile și C-Arm.

Menționăm că, vizita viceministrului de Externe al Japoniei, Motome Takisawaare loc în contextul inaugurării sediului Ambasadei Japoniei la Chișinău.