Parlamentul bulgar a aprobat joi în primă lectură legislația antiteroristă ce permite guvernului de la Sofia să restrângă respectarea unor drepturi în timpul unei situații de urgență. Asta în contextul în care preocuparea față de amenințarea reprezentată de militanții islamiști este tot mai mare.

Conform unora dintre prevederile noii legi, în timpul acțiunilor de prevenire a unor acțiuni teroriste sau de gestionare a situației provocate de un eventual act terorist, forțele de ordine vor avea dreptul să limiteze libertatea de mișcare, să suspende accesul la internet sau să rețină suspecți, iar companiile care gestionează rețelele informatice vor fi obligate să ofere autorităților un acces imediat la date.

Pe de altă parte, autoritățile vor avea dreptul să stocheze până la trei ani înregistrările cu comunicațiile personale, perioada maximă permisă în prezent fiind de șase luni.

O altă dispoziție a legii face referire la cartelele pre-pay și prevede că operatorii de telefonie mobilă pot înregistra cel mult zece numere pentru un singur utilizator.

Măsurile preventive menționate în actul normativ pot fi dispuse de șeful Agenției pentru Securitate Națională — serviciul bulgar de contraspionaj — sau de Ministerul de Interne, iar aplicarea lor nu poate depăși o perioadă de șase luni. Orice măsură luată în baza acestei legi poate fi contestată la Curtea Supremă Administrativă, dar depunerea contestației nu are ca efect suspendarea aplicării respectivei măsuri. De asemenea, legea solicită guvernului să adopte un plan antiterorist național.

De menționat este că organizațiile de apărare a drepturilor omului critică inițiativa, susținând că noua lege are implicații serioase asupra libertății de exprimare și a altor drepturi civile. Cei care critică legea mai spun că este greu de definit când se impune desfășurarea unei acțiuni teroriste.